Door
In

Heeft u in 2021 een schenking gekregen, vergeet dan niet op tijd aangifte schenkbelasting te doen. Uw aangifte moet vóór 1 maart 2022 bij de Belastingdienst binnen zijn. U kunt uw aangifte ook digitaal indienen.

Schenkbelasting

Euro

U moet aangifte schenkbelasting doen als de waarde van de schenking in 2021 meer bedroeg dan het bedrag van de vrijstelling. De vrijstelling was voor schenkingen van uw ouders € 6.604, voor schenkingen van anderen € 3.244.

Hogere vrijstelling

Soms geldt er een hogere vrijstelling, bijvoorbeeld bij aankoop van een woning. U moet dan wel aangifte doen en hierin verzoeken om de vrijstelling toe te passen. U betaalt dan geen schenkbelasting tot het bedrag van de vrijstelling.

Aangifte kan op elk moment

U kunt uw aangifte schenkbelasting op elk moment van het jaar doen. U hoeft dus niet te wachten tot het volgende kalenderjaar.

Tip! Voor schenkingen in het jaar 2022 kunt u vanaf maart ook digitaal aangifte doen.

Vragenlijst

De aangifte schenkbelasting is in feite een vragenlijst die erop gericht is te bepalen hoeveel schenkbelasting u verschuldigd bent. De vragen hebben bijvoorbeeld betrekking op de waarde van hetgeen u verkregen heeft en hoe u die waarde kunt bepalen.

Uitstel aanvragen

Als u een brief hebt gekregen waarin staat dat u aangifte schenkbelasting moet doen, kunt u uitstel aanvragen vóór de inleverdatum die op de aangiftebrief staat. U krijgt dan vijf maanden uitstel. Dit kan ook online via ‘Mijn Belastingdienst’.

Langer uitstel nodig?

Heeft u langer uitstel nodig, vraagt u voor de tweede keer uitstel aan of lukt het niet om via ‘Mijn Belastingdienst’ in te loggen, dan kunt u alleen uitstel aanvragen met behulp van een formulier. U moet dit downloaden, invullen en opsturen naar de Belastingdienst.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt