Door
In

Het kabinet kiest deze kabinetsperiode niet voor een hele grote herziening van het belastingstelsel. Op Prinsjesdag volgt wel een aparte notitie van staatssecretaris Wiebes van Financiën over een vernieuwing van met name de inkomstenbelasting. Daar blijft het voorlopig bij. De plannen voor volgend jaar behelzen geen grote hervorming.

Dat bevestigen bronnen op het Binnenhof. Volgens deze ingewijden worden in de notitie geen knopen doorgehakt en gaat het puur om een inventarisatie van de mogelijkheden. De staatssecretaris gaat die dan later uitwerken. De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het erover eens dat het belastingsysteem op de schop moet. Beide partijen willen dat de belasting op arbeid flink omlaag gaat, zodat er meer banen komen. Maar hoe dat moet worden bekostigd, daarover zijn ze het niet eens.

Bovendien staat een vereenvoudiging van het belasting- en toeslagenstelsel hoog op het lijstje. Een dergelijke vereenvoudigingsoperatie is een omvangrijke exercitie en dat is niet haalbaar in deze kabinetsperiode. Een forse fiscale verlaging van tarieven of het schrappen van aftrekposten en toeslagen is voorlopig dan ook niet aan de orde.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt