Door
In

Maakt u voor het woon-werkverkeer gebruik van het openbaar vervoer, dan komt u mogelijk in aanmerking voor de reisaftrek in de inkomstenbelasting.

Een van de voorwaarden voor deze reisaftrek is recentelijk versoepeld. Voortaan geldt een ‘vrije bewijsleer’. Dat wil zeggen dat als de Belastinginspecteur u verzoekt om bewijs te leveren voor de reisaftrek, u dit bewijs ook op een andere manier mag leveren dan met plaatsbewijzen of overzichten van transacties. Er gelden daarbij twee voorwaarden:

  1. U overlegt een reisverklaring van de werkgever waaruit blijkt welk reispatroon u heeft gehad in het betreffende jaar.
  2. U maakt aannemelijk dat u de reizen woon-werkverkeer heeft gemaakt. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met betalingsbewijzen voor de OV-chipkaart of de reisgegevens van TLS (Trans Link Systems).

De ‘vrije bewijsleer’ geldt voor de belastingaanslagen die betrekking hebben op de jaren 2011 en verder. Heeft de Belastinginspecteur de door u opgevoerde reisaftrek in de belastingaangifte inkomstenbelasting 2011 of 2012 gecorrigeerd omdat u de reisgegevens bij het OV-bedrijf niet meer heeft kunnen downloaden, dan kunt u de inspecteur vragen om een herbeoordeling van uw belastingaangifte.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt