In Blog

Ik ben belastingadviseur. Ik heb daar voor gestudeerd. Op een universiteit in Brabant.
Je studeert dan fiscaal recht. Na je studie heb je grofweg twee beroepsmogelijkheden, óf je wordt belastingadviseur óf je wordt belastinginspecteur.
Feit is dat de adviseurs en de inspecteurs hetzelfde college van dezelfde professoren hebben gevolgd over dezelfde wetteksten.

Ik probeer mijn klanten te loodsen door het woud aan regels, die de overheid heeft opgesteld.
Daarbij probeer ik die regels zo voordelig mogelijk uit te leggen voor mijn klanten. Want hoe een wettelijke regel moet worden uitgelegd is vaak niet helemaal duidelijk.
De wetgever schrijft die regels op in een wetboek en dan zou je zeggen, dat het voor iedereen duidelijk is wat er bedoeld wordt.
Niets is minder waar.
Elke week honderden pagina’s jurisprudentie geeft de conflicten weer tussen fiscus en burgers.
Tot zover nog niet zo veel aan de hand.

Maar nu komt het.

Onderzoeksjournalisten leggen belastingstructuren bloot, die ze als verderfelijk beschouwen. Eerst de Panama Papers, nu weer de Paradise Papers.
De politiek volgt. De publieke opinie ook. Legale belastingontwijking wordt plotseling gelijkgesteld met illegale belastingontduiking.

Een van de aantrekkelijkste kanten van Nederland als vestigingsland is dat belastingadviseurs en hun klanten met belastinginspecteurs afspraken (rulings) kunnen maken over hoeveel belasting ze in de toekomst moeten betalen. Zekerheidje vooraf. Onacceptabel?
Ik geef toe, er wordt wel eens een foutje gemaakt bij een dergelijke afspraak (lees: Procter & Gamble), maar in het algemeen mag je toch stellen dat de rulingpraktijk naar behoren werkt.
En bekijk het eens van de kant van de Procter & Gamble: grove nalatigheid in de privacy, overeenkomsten met de overheid liggen gewoon op straat.

Ik ben belastingadviseur.
Als je de publieke opinie mag geloven dan zijn wij geen haar beter dan de koningen, koninginnen, popsterren, politici, topsporters en multinationals die belasting ontwijken via belastingparadijzen.

Ons beroep passé of waait de storm wel weer over?

Erwin Simons
Vennoot / Belastingadviseur

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Foto Frank