In Nieuws

Principeakkoord cao Schoonmaak

De cao heeft een looptijd van 1 januari 2017 tot en met 31 december 2018.

Lonen
De lonen worden verhoogd:
– per 01-07-2017 2,00%;
– per 01-01-2018 0,75%;
– per 01-07-2018 1,00%.

De eindejaarsuitkering voor schoonmakers met 8 of meer dienstjaren gaat in december 2017 omhoog van 2,2% naar 2,4%.

Nieuw loongebouw
Per 1 januari 2018 wordt een nieuw loongebouw ingevoerd. Beginnende schoonmakers vallen meteen in een echte loonschaal in plaats van een lager ‘inleerloon’ én schoonmakers maken sneller een salarisstap: na 4 jaar op het eindsalaris van een schaal in plaats van na 8 jaar.

Wachtdagen
Wachtdagen bij ziekte zijn definitief verleden tijd. Uit onderzoek blijkt dat het ziekteverzuim na het afschaffen van de wachtdagen niet hoger is geworden.

Scholingspot
Er komt een scholingspot van € 300.000 (gedurende de looptijd van de cao). Daarmee kunnen schoonmakers cursussen en opleidingen volgen, ook voor werk buiten de schoonmaakbranche.
Daarnaast gaat de schoonmaakbranche elk jaar 1.000 leidinggevenden opleiden, met daarbij speciale aandacht voor de stijl van leidinggeven en de begeleiding bij ziekte.

Bron: CNV Vakmensen 24-02-2017

Onderhandelingsresultaat cao Groothandel in Bloemen en planten

De cao heeft een looptijd van 1 januari 2017 tot en met 30 juni 2019.

Lonen
De lonen worden structureel verhoogd:
– per 01-03-2017 1,5%;
– per 01-01-2018 1,5%;
– per 01-01-2019 1,5%.
De feitelijke salarissen worden op bovenstaande data verhoogd met 1,5% over maximaal het eindsalaris van groep 6.
Het eindsalaris van salarisschaal 1 en 2 zal op 3 momenten met 1,5% extra verhoogd worden, te weten per: 1 maart 2017; 1 januari 2018 en 1 januari 2019.

Voor zover het maximum van de toepasselijke salarisschaal nog niet is bereikt gelden de volgende periodieke verhogingspercentages per 1 januari 2018 en 1 januari 2019: (art 14 lid 3 sub b). Indien een beoordelingssysteem wordt toegepast: 0% (onder de maat), 1% (normaal) of 2% (goed functioneren) van het maandsalaris. Indien geen beoordelingssysteem wordt toegepast bedraagt de periodiek 1% van het maandsalaris. (art 14 lid 3 sub c).

Wachtdagen
Aan art 28 lid 3 wordt de volgende beperking toegevoegd (wachtdagen). Het aantal wachtdagen bij ziekte bedraagt maximaal 9 dagen per jaar. Na de 5e ziekmelding per jaar worden geen wachtdagen meer ingehouden.

Sociaal akkoord
De protocolafspraken met betrekking tot het zgn 3e WW-jaar en Wajong (protocol bijlage 10 cao) worden gecontinueerd.

Doorwerken na AOW gerechtigde leeftijd
Indien de werkgever en werknemer overeenkomen dat de werknemer na de AOW-gerechtigde leeftijd in dezelfde functie doorwerkt, wordt het salaris naar rato van het dienstverband gecontinueerd. Indien de AOW-gerechtigde een andere functie gaat vervullen, zal het salaris conform de cao-schalen worden vastgesteld.

Bron: CNV Vakmensen 22-02-2017

Onderhandelingen Uitgeverijbedrijf uit impasse

Op verzoek van de vakbonden hebben werkgevers- werknemersorganisaties vorige week om de tafel gezeten om te bespreken hoe ze uit de impasse in de onderhandelingen kunnen komen. Tussen werkgevers en bonden was een geschil over de invulling van 2% van het persoonlijk keuzebudget. Volgens de bonden was de afspraak dat bij het overleg van de cao 2017 over de verdere aanwending van 1,7%, de tegenwaarde van 2% PKB, zou worden gesproken. Volgens het werkgevers was er echter geen sprake van een structurele (loons)verhoging. FNV meldt dat de uitkomst van dit overleg is dat de werkgevers hebben toegegeven dat de handelswijze van de NUV in november niet verstandig is geweest en hebben daarvoor excuses aangeboden. Werkgevers hebben volgens de bond erkend dat het bedrag van 2% in het PKB (of 1,7% als het een ander loonbestanddeel is) van de werknemers is. Die uitspraak wordt bevestigd en daarmee is een beletsel om te starten met de cao-onderhandelingen te beginnen nu van tafel. In de loop van maart gaan de partijen aan de slag met de voorstellenbrieven

Bron: FNV 28-02-2017

Bakkersbedrijf: FNV dreigt met acties

FNV dreigt met acties nu werkgevers in het bakkersbedrijf niet akkoord gaan met de cao-eisen van de vakbond. Vorige week is een ultimatum van de FNV aan werkgeversorganisaties NBOV en de NVB verlopen. De NBOV heeft schriftelijk aan de vakbond aangegeven niet met de eisen akkoord te zullen gaan. De FNV eiste onder meer een structurele loonsverhoging van 2,25% per 1 oktober 2016 en het afschaffen van de wachtdagen bij ziekte. De vakbond wil de haar eisen nu afdwingen met acties. Hoe die eruit gaan zien, is nog niet bekend.

Bron: Bakkerswereld 27-02-2017

Onderhandelingen cao Recreatie van start

Het overleg over de cao Recreatie is gestart. De huidige cao loopt af op 30 juni 2017. CNV Vakmensen is de onderhandelingen ingegaan met een looneis van 2,5%.

Bron: CNV Vakmensen 23-02-2017

Achtergronden (loonheffing, sociale zekerheid, arbeidsrecht)

Basisvoorwaarden cao van toepassing
De kantonrechter Assen beoordeelt in kort geding een nalevingsactie van de FNV tegen een transportonderneming. De kantonrechter komt tot het oordeel dat de basisvoorwaarden uit de cao Beroepsgoederenvervoer van toepassing is op de werkzaamheden van door tussenkomst van gelieerde buitenlandse vennootschappen ingeschakelde chauffeurs. Lees verder

Leidraad tariefafpraken zzp’ers in cao’s
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een leidraad voor cao-partijen gepubliceerd over tariefafspraken voor zzp’ers in cao’s. Met de leidraad wil de ACM duidelijkheid geven over de vraag of tariefafspraken voor zzp’ers in een cao op basis van de Mededingingswet zijn toegestaan. Lees verder

Handboek Loonheffingen 2017
De Belastingdienst heeft sinds 27 februari – aanmerkelijk later dan eind vorig jaar was aangekondigd – de online versie van het Handboek Loonheffingen 2017 op haar site beschikbaar gesteld. Lees verder

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Geld aan waslijnKrant met koffie