Door
In

Een iPad is communicatiemiddel omdat deze vanwege de beperkingen van een touchscreen niet kan worden aangemerkt als een computer. Tot die conclusie is hof Amsterdam onlangs gekomen.

De uitspraak is belangrijk omdat een communicatiemiddel, zoals bijvoorbeeld een smartphone of Blackberry, al fiscaal vrij te vergoeden of te verstrekken is bij een zakelijk gebruik van meer dan 10%. Maakt u gebruik van de werkkostenregeling dan is alleen het ter beschikking stellen – u blijft als werkgever eigenaar – van een communicatiemiddel, zoals een telefoon, onbelast bij meer dan 10% zakelijk gebruik. Bovendien geldt dat de werknemer de telefoon ook (gedeeltelijk) op zijn werkplek moet gebruiken. Het door een werkgever vrij te vergoeden of verstrekken van een computer kan pas bij een zakelijk gebruik van 90% of meer.

iPad geen computer

Volgens het hof is een iPad een communicatiemiddel. Door de beperkingen van een touchscreen, waardoor het invoeren van langere teksten aanzienlijk minder vlot gaat dan bij laptopcomputers met een ‘klassiek’ toetsenbord, kan een iPad niet worden aangemerkt als een computer. Bij een zakelijk gebruik van meer dan 10% mag een werkgever dus onbelast een iPad verstrekken. Het is nog onduidelijk of de uitspraak van hof Amsterdam nog zal worden aangevochten.

Overigens is vanaf 2015 alleen nog de werkkostenregeling van toepassing. Dan wordt hoogstwaarschijnlijk een noodzakelijkheidscriterium ingevoerd voor gereedschappen, computers (tablets), mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur. Daarmee vervalt het verschil in fiscale behandeling tussen computers, smartphones en tablets. Heeft uw werknemer een iPad nodig voor zijn werk, dan kunt u deze vanaf 2015 verstrekken zonder fiscaal rekening te hoeven houden met het privévoordeel van de werknemer.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt