Door
In

SRA heeft een gratis Horecascan ontwikkeld waarmee ondernemers direct inzicht krijgen in hun financiële positie én hun positie ten opzichte van concullega’s. De eerste resultaten zijn bekend.

De horecascan is door 496 respondenten ingevuld en 91% daarvan is eigenaar of dga. 80% komt uit de eet- en drinkverstrekking, en dan voornamelijk restaurants. De brutomarge in 2013 was gemiddeld 60,5%. Verder werd gemiddeld 30,3% van de omzet aan personeelskosten gespendeerd. De omzet- en winstverwachting voor 2014 is voorzichtig positief: een verwachte omzetstijging ten opzichte van 2013 van 6,7% en een verwachte winststijging van 5,4%.

Krediet

Men is voorzichtig met het doen van investeringen: horecaondernemers verwachten een stijging ten opzichte van 2013 van 2,6%. Uit de open antwoorden blijkt dat voor het doen van investeringen noodzakelijk is dat banken flexibeler worden met het verschaffen van krediet. ”Horeca zit in het verdomhoekje als minst populaire branche om in te investeren. Dat helpt niet als je ambitieuze plannen hebt”.

Voorzichtig positief

De branche is voorzichtig positief vanwege de aantrekkende economie. Het wordt weer iets drukker in de restaurants. Ook werkt de verbeterde economische bedrijvigheid positief door. Bijvoorbeeld nieuwe bedrijven die zich in de buurt vestigen en zakelijk gaan dineren.

Banner HorecascanKosten besparen, samenwerken en efficiënter werken

Ondernemers proberen te besparen door beter samen te werken – met name met bedrijven met aanverwante producten voor een beter productassortiment, en door efficiënter te werken. Denk aan administratieve systemen en door beter gebruik te maken van de mogelijkheden van social media en internet. ”Kosten besparen en efficiënt werken zijn de enige mogelijkheden om het nettoresultaat op peil te houden, want personeels- en inkoopkosten stijgen harder dan de prijsverhogingen”.

Personeel

De branche mist een stimulerende rol vanuit de overheid. In plaats van stimuleringsmaatregelen dreigt er constant ‘gevaar’. Denk aan het rookverbod, de leeftijdsbeperking voor zwak alcoholische dranken, btw- en accijnsverhogingen. Dit stemt een aantal ondernemers somber. Een ander dilemma is personeel. Uitzendkrachten zijn duur, maar vast personeel een risico als het iets minder gaat. Ook valt het niet altijd mee om het juiste gekwalificeerde personeel te vinden. Aan de andere kant: ”Als je super onderscheidend bent in alles wat je doet, weet je ook goed personeel aan je te binden.”

Meer informatie

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt