Door
In

Let op met parkeerplekken voor de zakelijke auto. De fiscale behandeling van vergoedingen voor parkeerplekken verandert namelijk. Dit komt door de invoering van de werkkostenregeling (WKR) die per 1 januari 2015 verplicht wordt.

Goed nieuws

Wanneer een werknemer een auto van de zaak krijgt, mag u als werkgever belastingvrij de kosten voor een parkeerplek bij de zaak of voor onderweg vergoeden. In de werkkostenregeling mag dit nu ook voor een parkeerplek bij de woning voor de leaseauto. Let hierbij wel op: een parkeerplek bij de eigen woning voor de auto van de zaak is alleen onbelast wanneer deze plek uitsluitend voor deze ene auto is (bijvoorbeeld een parkeervergunning op kenteken of een exclusieve plaats in een garage).

Slecht nieuws

Voor een privéauto van een werknemer geldt in de oude regelgeving een belastingvrije vergoeding van € 0,19 per kilometer voor alle kosten, dus ook voor kosten van gehuurde parkeerplekken bij het werk. In de WKR is dit anders; alleen parkeerplaatsen op het terrein waarvoor u volgens de Arbowet verantwoordelijk bent, zoals een eigen parkeerterrein, zijn belastingvrij. Huurt u voor uw werknemers met een eigen auto plekken in een parkeergarage of op straat dan is in dit loon in de zin van de WKR en dus niet meer belastingvrij. Wel kunt u er voor kiezen om deze kosten in de zogeheten vrije ruimte van de werkkostenregeling (2015: 1,2% van de totale fiscale loonsom) onder te brengen. Onderbrengen in de vrije ruimte betekent dat u alsnog geen belasting over de kosten voor de parkeerplekken hoeft te betalen Maar de vraag is of u daarvoor nog genoeg vrije ruimte, naast bijvoorbeeld de kerstpakketten en personeelsuitjes, over heeft.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt