Door
In

Heeft u werknemers in dienst met een tijdelijk contract en een looptijd van minimaal 6 maanden, dat eindigt op of na 1 februari? Let dan op! Als u niet volgens de regels handelt dan krijgt u namelijk een forse boete. Vreemd genoeg kunt u die boete ook krijgen als u het contract niet beëindigt aan het einde van de looptijd, maar juist voortzet! Dit is het gevolg van de nieuwe wet Werk en Zekerheid.

Aanzegboete ook mogelijk bij contractsverlenging

Voor contracten die eindigen op of na 1 februari 2015 geldt dat u als werkgever minimaal één maand voor afloop van het contract voor bepaalde tijd met een looptijd van minimaal 6 maanden moet laten weten of het contract wordt voortgezet en zo ja: onder welke voorwaarden. Laat u dit na dan eindigt weliswaar het contract van rechtswege (het is immers een contract voor bepaalde tijd) maar bent u wel een aanzegboete verschuldigd van een all-in bruto maandsalaris. Dat geldt zowel in de situatie dat het contract niet wordt voortgezet – en de werknemer dus feitelijk schade heeft als hij nog geen andere baan heeft gevonden – als ook in de situatie dat de werknemer geen schade heeft omdat het contract toch wordt voortgezet. Ook in die laatste situatie kan de werknemer de aanzegvergoeding claimen. Dit moet hij wel binnen twee maanden na afloop van het contract waar de aanzegging betrekking op had doen. Het betreft hier een fatale vervaltermijn. Te laat is te laat.

Claimen bij vast contract?

Het is uiteraard de vraag of de werknemer dat zal doen. Die kans is niet zo groot zolang de werknemer nog geen vast contract heeft, maar is wel aanwezig op het moment dat de werknemer na drie contracten dan wel na 24 maanden (vanaf 1 juli) een vast contract krijgt. Als bij het laatste contract niet tijdig is aangezegd kan de werknemer besluiten om de aanzegvergoeding te claimen en dat zal hij/ zij wellicht eerder doen als hij zich verzekerd weet van een vast dienstverband.

Let op! Voorkom te allen tijde dat uw werknemers een aanzegvergoeding gaan claimen. Informeer hen tenminste een maand van te voren schriftelijk of het contract wordt voortgezet en onder welke voorwaarden!

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt