Door
In

Er komt definitief geen aparte winstbox voor ondernemers. Na een integrale analyse ziet het kabinet af van de verdere uitwerking en invoering van deze speciale box voor de winst uit onderneming in de inkomstenbelasting.

Enkele jaren geleden ontstond het plan voor de winstbox: een aparte box – naast de drie bestaande boxen in de inkomstenbelasting – voor de winst van de IB-ondernemer. Een eigen, lager tarief voor winst uit onderneming zou dan mogelijk zijn, waarbij wel een aantal huidige ondernemersfaciliteiten – zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling – zouden sneuvelen. Met het afschaffen van ondernemersfaciliteiten zou wellicht ook het bewerkelijke urencriterium (u moet minimaal 1225 uur per jaar besteden aan uw onderneming) komen te vervallen. 

Voorlopig blijft echter alles bij het oude. Zou de winstbox eerst nog per 2015 worden ingevoerd, het kabinet ziet hier nu vanaf. Na een integrale analyse lijken minder administratieve lasten namelijk onhaalbaar, economische effecten onduidelijk, neemt de complexiteit alleen maar toe, zijn voordelen ongewis en nadelen overduidelijk. De winstbox is, zoals het er nu naar uitziet, definitief van de baan.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt