In Blog

Nieuwsgierig als ik ben naar mogelijkheden om belasting te besparen kreeg ik vorige week de studie “The European Tax Gap” onder ogen.
Een studie van hoogleraar Richard Murphy van de Universiteit van Londen, die aangaf dat Nederland jaarlijks 22 miljard euro mist door belastingontduiking. Later noemt hij dit “belastingmisdaden” en weer later noemt hij het een “tax gap” met als definitie “een illegale vorm van belastingontwijking waarbij binnenlandse belastingplichtigen te hoge aftrekposten opvoeren of een lager inkomen opgeven dan in werkelijkheid is genoten”.
Verder schat hij in dezelfde studie in dat in de EU jaarlijks ook nog eens 190 miljoen euro aan belasting wordt ontweken.
Wat mij betreft weer een staaltje van “we vegen belastingontduiking en -ontwijking allemaal op één hoop en roepen dat het verderfelijk is”. Voor wat betreft de belastingontduiking ben ik het daar 100% mee eens. Belastingontwijking wordt pas ontduiking als de wet- en regelgeving niet wordt geëerbiedigd. Velen zijn het hierover niet met ons eens…

Nieuwsgierig als ik ben naar mogelijkheden om belasting te besparen las ik dat het Team Verhuld Vermogen van de Belastingdienst een Nederlander heeft opgespoord, die nog 45 miljoen euro aan belasting moest betalen.
“En er volgen nog meer klappers” aldus Staatssecretaris Snel. Het Team krijgt als beloning 17 miljoen euro extra om nog meer vermogen in met name het buitenland op te sporen.
Wij, als adviseurs, zullen Snel komen helpen: we gaan potentieel agressieve grensoverschrijdende constructies (wat zijn dat?) gewoon melden bij hem. En als we niet melden dan worden wij beboet, blijft gelukkig beperkt tot maximaal € 830.000.

Nieuwsgierig als ik ben naar mogelijkheden om belasting te besparen las ik deze week dat onze regering een wetsvoorstel heeft ingediend dat erop neerkomt dat een belastingadviseur, die een fout heeft gemaakt, aan de schandpaal worden genageld. Nuance: Voorgesteld wordt dat een belastingadviseur, die belastingontduiking (ook ontwijking?) faciliteert, met naam en toenaam in de krant komt te staan! Zelfs als een adviseur voor de eerste keer te ver gaat in zijn advisering (hoe ver is dat?) volgt de schandpaal. Zowel voor de adviseur persoonlijk als het kantoor waar hij werkzaam is. Één geluk: hij kan bezwaar maken tegen de openbaarmaking.

Beste belastingadviseurs, wat is goed en wat is fout?

Erwin Simons
Vennoot / Belastingadviseur

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
freelancer aan het werkZakelijke contracten