In Blog

Ik zat laatst ergens te luisteren bij een bijeenkomst. Ik was weggestopt achter in het zaaltje waar het plaatsvond, maar ik kon heel goed horen wat er verteld werd.

Het ging over zwartspaarders. Het gedrag van de fiscus werd betiteld te passen in een bananenrepubliek. Schande werd er gesproken. Schandalig dat de fiscus niet helemaal eerlijk was geweest en informatie gebruikt had van iemand die zelf zwartspaarder was. En Hof Den Bosch is erin meegegaan. Dan laten we de zwartspaarders ook maar met rust was het oordeel. Of we hier blij mee moeten zijn? Iedereen hoort netjes zijn belasting te betalen. Het kan toch niet zo zijn dat “crimineel” gedrag uiteindelijk loont. Dan hebben we echt een bananenrepubliek. Bedacht dient te worden dat juist bij degenen die in staat zijn om gelden weg te sluizen het veelal om grote bedragen gaat. En waarom zou daar geen belasting over betaald hoeven te worden?

Toen gingen er stemmen op dat de belastingdienst, meer in het bijzonder de FIOD, maar heel verregaande opsporingsmethoden toegedicht moet krijgen. Sowieso kan de fiscale opsporingsdienst al vanaf december vorig jaar zelf informanten inzetten of telefoontaps plaatsen bij bedrijven en personen die verdacht worden van fraude.

Nou, koppel straks de sleepnetwet eraan vast en iedereen wordt in de gaten gehouden. Dan is de hele privacy naar de mallemoer en heeft de belastingdienst het niet meer nodig om deals te sluiten met tipgevers. Of we dáár blij mee moeten zijn?

Natuurlijk is het een utopie om te denken dat iedereen netjes zijn belasting betaalt. De vraag is überhaupt wie belasting moet betalen. Misschien moet daar ook eens goed over worden nagedacht. “Schandalig dat de dividendbelasting wordt afgeschaft” werd er geroepen. Maar hoezo zou Nederland belasting moeten kunnen heffen over inkomen dat hier uiteindelijk niet is vergaard? Daar heb ik niets over gehoord, maar dat kan ook omdat ik misschien te ver in het hoekje zat en niet alles meekreeg.

Oh, volgens mij zag ik Halbe ook zitten.

Ton Timmermans
Belastingadviseur

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Foto KevinGeld aan waslijn