In Nieuws

Automobilisten die in een oude diesel rijden, zonder roetfilter uit de fabriek, gaan fors meer wegenbelasting betalen. Ook veel leaserijders moeten rekening houden met hogere belastingen. Voor de meeste andere automobilisten gaan de aanschafbelasting en de motorrijtuigenbelasting omlaag.

Dat staat in een auto-plan van staatssecretaris Wiebes waar het kabinet waarschijnlijk morgen over praat in de ministerraad.

Twee categorieën bijtelling; 4 en 22%

Wiebes gaat het aantal bijtellingscategorieën terugbrengen van vijf naar twee. Het lage tarief van 4 procent is voor auto’s die geen schadelijke stoffen uitstoten. Het hoge tarief, waar de meeste leaseauto’s onder gaan vallen, wordt 22 procent. Volledig elektrische auto’s worden vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting. Eigenaren van hybride auto’s gaan meer betalen.

Wiebes had eerder al aangekondigd dat de autobelastingen op de schop gaan. Vorig jaar bleek dat de schatkist sinds 2007 ruim 5 miljard euro is misgelopen door fiscale regelingen voor schone en zuinige auto’s. Die waren vaak zo aantrekkelijk dat er veel meer mensen dan verwacht aan deelnamen. Wiebes wil dat nu meer in evenwicht brengen.

 

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
BelastingdienstMinisterie