In Nieuws

In 2016 is crowdfunding in Nederland gegroeid naar 170 miljoen. Het aantal succesvol gefinancierde projecten en het totaal opgehaalde bedrag aan financiering is opnieuw aanzienlijk gestegen. Daarnaast zijn er in het afgelopen jaar stappen gezet op het gebied van professionalisering van de gehele crowdfunding sector. Al met al een jaar van groei én professionalisering maar toch ook een tegenvaller.

Crowdfunding 2016 in cijfers
In 2016 is een bedrag van circa € 170 miljoen aan financiering opgehaald door de Nederlandse crowdfunding platformen. Ruim € 115 miljoen is opgehaald door de  10 grootste platformen in Nederland waarbij het merendeel door de twee grootste, Geldvoorelkaar.nl en de snelle groeier Collin Crowdfund. De totale groei betekent een stijging van ruim 30% ten opzichte van 2015. Dit is op zich een positieve ontwikkeling, doch ze blijft achter bij de verwachtingen. Eind 2015 werd er voor 2016 een  groei verwacht richting de € 250 miljoen.

Top 3 crowdfunding platformen
Het afgelopen jaar heeft het platform Collin Crowdfund het meeste financiering opgehaald. In totaal haalde zij met meer dan 140 projecten ruim € 31 miljoen aan financiering op. Hiermee wist Collin Crowdfund de koploper van vorig jaar, Geldvoorelkaar.nl, naar een tweede plek te verwijzen. Collin Crowdfund, vorig jaar nog goed voor € 20 miljoen aan financiering, wist de door haar opgehaalde financiering met 50% te laten stijgen. Voor volgend jaar dus de uitdaging deze groei vast te houden!

De tweede plaats is dit jaar zoals gezegd voor Geldvoorelkaar.nl. Geldvoorelkaar.nl was vanaf het ontstaan van crowdfunding in Nederland ieder jaar verreweg de grootste en haalde aanvankelijk ruim de helft van alle financieringen op . In 2017 haalde ze in totaal  € 25 miljoen aan financiering op middels haar platform door 220 projecten succesvol af te sluiten. Geldvoorelkaar.nl heeft hiermee nagenoeg evenveel aan financiering opgehaald als in 2015. In november van dit jaar was Geldvoorelkaar.nl echter weer het grootste crowdfunding platform van Nederland met een opgehaalde financiering van ruim € 2,5 miljoen.

Dit jaar staat de nummer 3, Duurzaam Investeren,  opnieuw op gepaste afstand van de twee grootste platformen van Nederland. Met slechts 12 projecten wisten zij dit jaar € 11,7 miljoen aan financiering uit de markt te halen, een forse groei ten opzichte van 2015. Het platform maakte met het project Zelfstroom Portefeuille Zonnesystemen SPV7 zelfs furore, aangezien dit project het eerste crowdfunding project is met een door de AFM goedgekeurd prospectus. Dit project, met een doelbedrag van € 2 miljoen, werd daarnaast ook nog eens dezelfde dag gefinancierd! De platformen Oneplanetcrowd, Lendahand, Kapitaal Op Maat, Horeca Crowdfunding, Crowd About Now, Symbid enFunding Circle maken de crowdfunding top 10 van 2016 compleet.

Defaults in crowdfunding
Een belangrijk onderwerp in de crowdfunding markt in 2016 is defaults van crowdfunding projecten. In 2016 is er een bredere discussie ontstaan over transparantie omtrent defaults en inmiddels maken de eerste platformen haar (default) cijfers maandelijks openbaar. Verschillende platformen hebben het afgelopen jaar een stichting opgericht die zich specifiek richt op het waarborgen van de zekerheden die aan investeerders worden vergeven.

Banken stappen in Crowdfunding
In 2016 zijn banken zich actief gaan mengen in de crowdfunding branche. Zo is de Rabobank het afgelopen jaar gaan samenwerken met Collin Crowdfund, Oneplanetcrowd, Zibcrowd en Kapitaal op Maat. Deze samenwerkingen  moeten leiden tot doorverwijzingen van bedrijven die bij Rabobank niet in aanmerking komen voor bancaire financiering naar een alternatieve financieringsmogelijkheid als crowdfunding. Daarnaast biedt een andere bank, Knab-bank,  sinds dit jaar crowdfunding aan! Dit betreft een samenwerking met Collin Crowdfund, die voor hen de toetsing en administratie verzorgt. Op deze manier biedt Knab haar klanten een additionele investeringsmogelijkheid.

Investeerderstoets
De AFM heeft het afgelopen jaar naar aanleiding van gesprekken met verschillende platformen enkele aanpassingen doorgevoerd in de verplichte investeringstoets. Zo is de investeerderstoets sinds april pas verplicht vanaf een investering van € 500. Later in 2016 werd opnieuw over de hoogte van dit bedrag gesproken en besloot de AFM deze grens op € 500 te houden en niet te verhogen naar de door partijen gewenste € 1.000.

Introductie nieuwe financieringsvormen
Geldvoorelkaar.nl kwam ten slotte in het afgelopen jaar met verschillende nieuwe crowdundingvormen in de markt. Zo introduceerde zij de Groeilening, Aflossingsvrije lening en Converteerbare lening als nieuwe vormen op haar platform. Op deze manier biedt Geldvoorelkaar.nl ondernemingen beter maatwerk op financieringsgebied.

Ook is er een soort tussenvorm informal investors en crowdfunding ontstaan doordat er platformen zijn, bijvoorbeeld Xattu, die de proposities aan een beperktere groep van grotere investeerders aanbieden. Niet iedereen heeft toegang tot dit platform en ook zijn de aanvragen niet volledig via het platform in te zien, maar wordt ervan uitgegaan dat investeerder en aanvrager elkaar ontmoeten en de deal sluiten. Het platform vraagt ook geen (succes)fee maar een abonnementsbijdrage per maand.

Ook het komende jaar verwachten wij dat de markt zich kwantitatief en kwalitatief verder zal ontwikkelen en er meer pluriforme financieringsvormen ontstaan.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Contract ondertekenenRekenmachine