In Nieuws

Kleine ondernemers hoeven straks nog maar 1 jaar loon van hun zieke werknemers door te betalen, in plaats van 2 jaar.  Het kabinet hoopt daarmee te bereiken dat bedrijven daardoor minder bang zijn om personeel in vaste dienst te nemen.  Vandaag zou hierover een beslissing vallen binnen het Kabinet.

Loondoorbetaling bij ziekte

Werkgevers klagen al jaren over de zogeheten loondoorbetaling bij ziekte. Als een personeelslid ziek wordt, moeten zij 2 jaar lang betalen voordat de werknemer in aanmerking komt voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Zeker voor kleine bedrijven is dat een (te) zware last.

Het kabinet komt hun nu deels tegemoet door voor kleine bedrijven de doorbetaling nog maar 1 jaar verplicht te stellen. Dit geldt voor bedrijven die maximaal tien werknemers in dienst hebben, dat is in Nederland 80 procent van alle werkgevers.

Het gaat wel om een vrijwillige regeling. Ondernemers die niet meedoen, moeten wél 2 jaar loon blijven doorbetalen. 

Zieke werknemers niet slechter af

Zieke werknemers gaan er niet op achteruit. Zij krijgen hun tweede jaar loon via uitkeringsinstantie UWV. Werkgevers betalen daarvoor wel een premie. Ook de staat legt bij, jaarlijks zo’n 20 miljoen euro.

VVD en PvdA konden het maandenlang niet eens worden over de maatregel. Ook werkgeversorganisatie MKB verzette zich tegen een collectieve regeling. Toch is er nu een deal, melden bronnen. Vorige maand riep de Tweede Kamer, op initiatief van de SP, unaniem het kabinet op om kleine ondernemers te ontlasten van de betalingsplicht.

Toekomst ZZP’ers

Vandaag komt ook de kabinetsvisie op de toekomst van zzp’ers. Grote wijzigingen zitten er niet in: VVD en PvdA denken er compleet anders over. De sociaaldemocraten geven zzp’ers het liefst meer rechten en plichten, terwijl de liberalen hen zo vrij mogelijk willen laten.

 

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt