In Nieuws

Het heeft even geduurd, maar het ei  is gelegd voor een oplossing voor het pensioen in eigen beheer (PEB). Directeur-grootaandeelhouders (dga’s) kunnen hun pensioenregeling fiscaalvriendelijk afkopen vanaf 1 januari 2017. De dga die niet kan of wil afkopen, kan overstappen naar een spaarvariant. In eigen beheer kan er straks geen pensioen meer gereserveerd worden. Voor (verdere) pensioenopbouw  is dan enkel nog extern verzekeren een optie.

De tot eind 2016 opgebouwde pensioenrechten worden bevroren (voor zover dat al niet het geval is). Voor de opgebouwde rechten zijn er straks 3 opties:

  1. Jaarlijks wordt de verplichting actuarieel opgerent tot pensioendatum. Op pensioendatum wordt het pensioen op reguliere wijze afgewikkeld.
  2. De dga krijgt (gedurende drie jaren) de mogelijkheid om zijn pensioen in eigen beheer af te kopen. Daarbij wordt het reeds opgebouwde pensioen zonder afrekening afgestempeld naar de fiscale waarde. Vervolgens kan de dga de pensioenverplichting eenmalig (wel alles in 1 keer) met een belastingkorting afkopen tegen deze fiscale waarde.
    Dit zal de waarde per 31 december 2015 worden omdat men wil voorkomen dat er anders nog (snel) in 2016 een toezegging plaatsvindt om deze vervolgens met korting een jaar later af te kopen.
    De belastingkorting wordt afgebouwd. De belastingkorting bedraagt in 2017 34,5% (er is dan loonheffing verschuldigd over 65,5% van de fiscale balanswaarde), in 2018 25% en in 2019 is de belastingkorting 19,5%. Verder is er dus geen revisierente verschuldigd.
  1. De dga die niet wil of kan afkopen omdat er simpelweg de liquiditeiten niet voor zijn kan ook zijn pensioenverplichting naar de fiscale waarde afstempelen zonder afrekening en vervolgens deze waarde omzetten in een oudedagsspaarverplichting. Deze verplichting wordt tot pensioendatum jaarlijks opgerent. Op pensioendatum zal dan een 20-jarige uitkering worden verstrekt.

De bedoeling is om nog dit jaar het wetsvoorstel af te ronden, zodat dit per 1 januari 2017 in werking kan treden.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Vallende muntenFoto Joeri Jeroen en Herman