In Nieuws

Elk jaar lekt er informatie over de aankomende plannen van het Kabinet die op Prinsjesdag  bekend worden gemaakt. Dat is dit jaar niet anders. Dit jaar staat in het teken van met name fiscale cadeautjes die worden uitgedeeld. Bijgaand een overzicht van de gelekte informatie, bedenk dat de maatregelen en cadeautjes nog niet definitief zijn.

Koopkracht

  • De koopkrachtplaatjes zijn voor geen enkele groep negatief. Gemiddeld is de koopkrachtstijging in 2016 1,4 procent. Alleenstaanden met een minimumloon gaan er het meest op vooruit: 5,3 procent.

Belastingen en subsidies

  • De belasting op vermogen (‘Box 3’) gaat op de schop. Nu wordt in het stelsel nog uitgegaan van een fictief rendement van 4 procent belast tegen een tarief van 30%. Het fictief rendement in box 3 gaart naar 2,9% over eerste € 100.000 en de vrijstelling per persoon wordt volgens de plannen van de coalitiepartijen verhoogd van €21.000 tot €25.000.Het fictieve rendement wordt jaarlijks vastgesteld op basis van het gemiddelde van rentestanden in de voorgaande vijf jaren. Voor de vermogens van €100.000 tot €1.000.000 wordt het fictieve rendement verhoogd naar 4,7%. Dit op basis van gemiddelde rentestanden in combinatie met de behaalde rendementen op een representatief aandelenpakket. Voor vermogens boven de  € 1.000.000 wordt uitgegaan van een rendement van 5,5%.
  • Voor onderzoek en startups komt 150 miljoen extra beschikbaar.
  • Een aantal fiscale maatregelen kosten het kabinet 900 miljoen euro. Zo worden de bezuinigingen op de huur- en zorgtoeslag uitgesteld en gaat de ouderenkorting omhoog.
  • Vanaf 2017 wordt de regeling voor belastingvrij schenken uitgebreid. Dat kan dan tot een bedrag van 100.000 euro voor de aanschaf van een woning (nu nog 52,752 euro). De begunstigde mag niet ouder zijn dan 40.

Zorg gerelateerde maatregelen

  • Er wordt 20 miljoen vrijgemaakt om mensen te compenseren voor de problemen met de hervorming van de persoonsgebonden budgetten (pgb).
  • Patiënten in een verpleeghuis krijgen 1.000 euro per jaar extra voor dagbesteding. In de praktijk moet dit er voor zorgen dat de bewoners een uurtje per vijf dagen aandacht krijgen van een begeleider.
  • Ook maakt het kabinet ruim 100 miljoen euro vrij voor de opleiding van personeel in verpleeghuizen.
  • De geraamde stijging van de ziektekostenverzekering valt met 7 euro iets lager uit dan de eerder voorspelde 10 euro. Ook gaat voor sommige groepen de zorgtoeslag omhoog met enkele tientjes. Het eigen risico groeit mee met de inflatie.

Kinderopvang

  • De kinderopvangtoeslag gaat omhoog en daar wordt 290 miljoen voor uitgetrokken. Het kabinet wil zo dat mensen werk en privé beter kunnen combineren.
  • Eerder lekte al uit dat er 60 miljoen euro beschikbaar kwam voor de kinderopvang. Ongeacht of de ouders werken wil het kabinet het mogelijk maken om de peuters een paar uur per week naar de kinderopvang te brengen.

Overige maatregelen

  • Gemeenten krijgen voor de komende vijf jaar 100 miljoen euro extra om ‘beschutte’ werkplekken te realiseren voor de allerzwaksten in de samenleving. De werkplekken zijn nodig, omdat het kabinet bezuinigt op de sociale werkplaatsen.
  • De frisdrankbelasting wordt uitgebreid met gezonde sapjes en mineraalwater en moet 30 miljoen extra opleveren. Nu wordt er op dranken als cola al frisdrankbelasting geheven.
  • Het vaderschapsverlof wordt verlengd van twee naar vijf dagen. Kosten: 75 miljoen.
  • Nog voor dit jaar worden er honderden miljoenen extra vrijgemaakt voor de opvang van asielzoekers.
  • Defensie krijgt er na jaren van bezuinigingen weer geld bij: 220 miljoen. Dit loopt geleidelijk op tot 345 miljoen in 2020.

Het begrotingstekort daalt volgend jaar naar 1,5 procent van de omvang van de Nederlandse economie. Bronnen op het Binnenhof bevestigen berichtgeving daarover op de website van De Telegraaf.

Volgend jaar groeit de Nederlandse economie met 2,4 procent en daalt de werkloosheid naar 6,7 procent van de beroepsbevolking, blijkt uit gelekte cijfers van het CPB. Het begrotingstekort daalt naar 1,5 procent van de omvang van de Nederlandse economie.

 

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Samen werken100 eurobiljetten