Door
In

Staatssecretaris Wiebes van Financiën is niet van plan om de boete opgelegd aan zonnepaneeleigenaren wegens het te laat indienen van de btw-aangifte te laten vervallen. Meer dan 3000 eigenaren van zonnepanelen hebben een forse naheffingsaanslag omzetbelasting gekregen inclusief een betaal- en aangifteverzuimboete.

Wie als particulier eigenaar van zonnepanelen kiest voor het btw-ondernemerschap moet rekening houden met verplichtingen, waaronder het op tijd doen van de btw-aangifte. De meeste zonnepaneeleigenaar-ondernemers zijn hier wel van op de hoogte en hebben op tijd aan hun aangifteverplichting voldaan. Desondanks blijken – volgens berichten uit de media – toch meer dan 3000 zonnepaneeleigenaren een naheffingsaanslag te hebben gekregen van € 5161 wegens het niet op tijd doen van de vereiste btw-aangifte. Dit bedrag bestaat uit een geautomatiseerde schatting van € 5000 belasting, een betaalverzuimboete van € 100 en een aangifteverzuimboete van € 61.

Als de zonnepaneeleigenaar in verzuim alsnog btw-aangifte doet, blijft een deel van de boete in stand. Het betreft in ieder geval de aangifteverzuimboete van € 61 wegens het niet op tijd doen van de aangifte. De betaalverzuimboete kan worden verminderd naar minimaal € 50 indien de verschuldigde belasting lager is dan het bedrag van de naheffingsaanslag omzetbelasting. Is helemaal geen btw verschuldigd dan worden zowel de naheffingsaanslag als de boete wegens niet tijdig betalen verminderd naar nihil.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt