Door
In

Een van mijn medewerkers rijdt in een auto van de zaak. Hij heeft een kopie van de Verklaring geen privégebruik auto bij mij ingeleverd. Ik heb daarom (vanaf 2013) geen bijtelling voor het privégebruik van de auto laten verwerken in de loonadministratie. Maar ik heb ook nooit gecontroleerd of hij aan de voorwaarden voldoet.

Bij toeval verneem ik dat de kilometerteller in zijn auto het al enige tijd niet meer doet. Hij heeft de auto nog niet naar de garage gebracht. Ik vraag me af of ik nu risico loop. Geldt de verklaring dan nog?

Ondanks de Verklaring geen privégebruik, moet uw werknemer tijdens of na afloop van een kalenderjaar overtuigend kunnen bewijzen dat hij maximaal 500 kilometer per kalenderjaar privé rijdt of heeft gereden. De Belastingdienst controleert daar scherp op. 

Overtuigend bewijzen betekent in de meeste gevallen dat er een rittenregistratie moet worden bijgehouden. Als de kilometerteller het niet doet, is het bijhouden van een kilometeradministratie niet mogelijk. De werknemer moet dan ander overtuigend bewijs hebben. In theorie kan dat van alles zijn. In eerste instantie is de werknemer (als belastingplichtige) daar zelf verantwoordelijk voor.

Echter, als u weet dat de Verklaring geen privégebruik auto ten onrechte is afgegeven, krijgt u alsnog een naheffingsaanslag loonbelasting/premie volksverzekeringen, inkomensafhankelijke Zvw en premies werknemersverzekeringen. 

Het feit dat u weet dat de kilometerteller kapot is, betekent nog niet dat u weet dat de werknemer op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé rijdt. Immers de werknemer kan, bijvoorbeeld met behulp van een routeplanner, alsnog een sluitende administratie bijhouden of ander overtuigend bewijs hebben dat hij 500 of minder privé rijdt. U bent niet verplicht dat uit te zoeken!

Wel is het raadzaam om de werknemer te informeren over zijn risico als hij geen overtuigend bewijs kan leveren over het privégebruik. Maar dat staat los van de kapotte kilometerteller. Zo’n kapotte kilometerteller maakt het voor de werknemer alleen maar lastiger.

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt