In Blog

Het nieuwe jaar is weer begonnen en dat betekent dat je, als het goed is, de voorraad per einde jaar hebt geteld. Het tellen van de voorraad (balansen) wordt meestal als noodzakelijk kwaad ervaren. Ik ken geen enkele ondernemer die met plezier zegt: “kom we gaan vandaag eens lekker balansen”. Toch is het monitoren van je voorraad erg belangrijk.

Probeer het “balansen” zo gemakkelijk mogelijk te maken door bijvoorbeeld een standaardlijst te maken (digitaal). Begin de lijst met de naam van je onderneming, de datum waarop is geteld en een voeg een paginanummering toe. Verder vermeld je de artikelen, de aantallen, de gehanteerde voorraadprijs en een totaaltelling. Ieder jaar kun je deze lijst dan, waar nodig, aanpassen en aanvullen. Voorraadlijsten dienen vooral duidelijk en nauwkeurig te zijn. Vaak ontbreekt het hier nog wel eens aan.

De voorraad is vaak een belangrijk onderdeel van de balans. Het is geld wat op de plank ligt en zelfs geld kost. Te denken valt aan veroudering, houdbaarheid en verzekering. Een goede monitoring van je voorraad is dus erg belangrijk en kan je geld besparen en liquiditeit opleveren. Kijk maar eens goed naar wat je allemaal aan voorraad hebt liggen! Je zou kunnen monitoren op de opbrengst per artikel en de omloopsnelheid. Je kunt tevens de leveringsafspraken van leveranciers onder de loep nemen. Wellicht kun je jouw voorraad anders inrichten.

Het is toch vreemd dat je de kosten doorgaans goed in de gaten houdt en waar nodig maatregelen neemt, maar dat je dat bij de voorraad niet altijd doet!

Nancy Dings
Relatiebeheerder

CONTACT

Laat hier een bericht achter. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Niet leesbaar? Verander tekst. captcha txt
Foto BertFoto Huub